Jaarstukken 2019

5. Sport, cultuur en recreatie

5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Dit taakveld omvat de aanleg en het onderhoud van openbaar groen, openbaar water en speel- en recreatieve voorzieningen. Ook volkstuincomplexen vallen onder dit taakveld.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De gemeente heeft met het onderhouden en beheren van de openbare ruimte en infrastructuur ingezet op het behoud van het groene karakter, het vergroten van de variatie en beleefbaarheid van groen in de wijken en de verbindingen tussen het stedelijk en buitengebied.
Door het uitvoeren van het meerjarenprogramma Duin, Horst en Weide heeft de gemeente zich ingezet voor het duurzaam beheren en onderhouden van het buitengebied  als toekomstbestendig gemengd landschap.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Het groen en de leefbaarheid in wijken verbeteren

Alle wijken hebben een actueel wijkgroenbeheerplan

Toelichting per speerpunt

Het groen en de leefbaarheid in wijken verbeteren

De gemeente werkt gestructureerd aan het verbeteren van de parken en plantsoenen. Voor elke wijk is er een wijkgroenbeheerplan (waarin de streefbeelden en maatregelen zijn vastgelegd) of een vergelijkbaar plan. Het groen in de gemeente levert een belangrijke bijdrage aan een aantrekkelijke woon- en leefomgeving. Ook helpt beplanting om wateroverlast en hittestress te voorkomen. De gemeente stimuleert inwoners om hun tuinen zo groen mogelijk in te richten.
Ondanks de beperkte capaciteit door personeelsverloop en krappe financiële middelen is in 2019 het beheerplan Damsigt opgeleverd. Een meer realistische planning voor het opleveren van beheerplannen, waarbij één wijkbeheerplan per jaar wordt gemaakt, wordt verwerkt in de begroting van komende jaren.

In 2019 is het wijkgroenbeheerplan voor de wijk Damsigt vastgesteld. Voor 2020 wordt het plan voor de wijk Essenteijn opgesteld. In de jaren hierna volgen de wijken:

  • Stompwijk
  • De Heuvel/Amstelwijk
  • Veursehout/De Zijde en Duivenvoorde
  • Prinsenhof

Verbonden partijen

Dunea N.V.

Doelstelling

Dunea N.V. Drinkwaterbedrijf Zuid-Holland levert betrouwbaar drinkwater en beheert de duinen tussen Monster en Katwijk.

Ontwikkelingen

De huidige bronnen van Dunea, de Lek en de Maas staan onder druk. Dat komt door een combinatie van klimaatverandering en bevolkingsgroei. Dunea streeft naar een duurzame drinkwatervoorziening in 2040. Om naar deze visie toe te groeien en de drinkwatervoorziening in het leveringsgebied klaar te maken voor de toekomst, gaat Dunea op korte termijn (voor 2025) het huidige systeem optimaliseren om op korte termijn aan de stijgende vraag te voldoen. Daarnaast intensiveert Dunea de samenwerking met partners voor schone bronnen en robuuste watersystemen en zet Dunea in op beïnvloeding van de vraag en voorkomen van verspilling. Op lange termijn (na 2025) moet er een duurzaam systeem komen dat blijvend veerkracht en leveringszekerheid biedt (invulling van de multi-bronnenstrategie). Dat is een drinkwatervoorziening die beschikt over meerdere, onderling onafhankelijke bronnen van goede kwaliteit.
Voor het financieren van met name de investeringen die worden beschreven in de 3 scenario’s van de multi-bronnen strategie is een hoge investering benodigd. Als deze investeringen geheel in 2024 zouden moeten worden uitgevoerd, dan wordt er nog steeds voldaan aan de minimale solvabiliteitseis van de banken van 30%.
Daarnaast kan Dunea met aquathermie uit drinkwater een rol te pakken in de energietransitie. Daarvoor heeft  Dunea een dochtervennootschap opgericht zodat Dunea in een later stadium kan beschikken over een vergunde warmtedochter die een rol kan spelen bij projecten op het gebied van aquathermie binnen het leveringsgebied van Dunea. De Drinkwaterwet stelt eisen aan de activiteiten van drinkwaterbedrijven, onder meer gericht op financiën en transparantie. Om de niet drinkwateractiviteiten, zowel vanuit het oogpunt van aansprakelijkheid als vanuit transparantie, gescheiden te houden van de (wettelijke) drinkwateractiviteiten is het gebruikelijk om voor dergelijke activiteiten een aparte dochteronderneming in te richten.

Wat heeft het gekost?

Openbaar groen en (openlucht) recreatie

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

6.324

2.366

8.690

6.930

1.761

Baten

229

2.114

2.343

562

-1.781

Saldo van lasten en baten

-6.096

-251

-6.347

-6.368

-20

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name het beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Daarnaast zijn er beheer en exploitatielasten van watergangen, parken, speelvoorzieningen en openbare kunst.

De baten betreffen inkomsten vanuit verkoop snippergroen, huurinkomsten volkstuinen, boetes m.b.t. handhaving van bouwvergunningen.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21