Jaarstukken 2019

6. Sociaal domein

6.1 Samenkracht en burgerparticipatie

Tot dit taakveld behoren algemene voorzieningen (waarvoor geen individuele beschikking van de gemeente nodig is) gericht op participatie: ondersteunen (burger)initiatieven vrijwilligers en mantelzorgers, het project maatschappelijk verantwoord verenigen, de welzijnsactiviteiten en dagbesteding in wijk- en dienstencentra, maatschappelijke integratie statushouders, vluchtelingenwerk, het jeugd- en jongerenwerk, algemeen maatschappelijk werk en wijkopbouwwerk. Ook eenzaamheidsbestrijding, LHBTQI-beleid, informele zorg, OGGZ en aanpak dementie vallen binnen dit taakveld.
Ook omvat dit taakveld de inspanningen die erop gericht zijn om Leidschendam-Voorburg een solidaire en inclusieve gemeente te maken met een sterke sociale cohesie, ruimte voor initiatief van inwoners en voldoende mogelijkheden voor participatie ongeacht geslacht, leeftijd, geaardheid, verstandelijke, psychische en/of fysieke belemmeringen, religie of afkomst.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Het merendeel van de voorzieningen in dit taakveld wordt vanaf 2020 middels de subsidietafels ingevuld. Een belangrijk deel van de gemeentelijke inspanningen in 2019 is gericht geweest op een goede start van de subsidietafels. Het doel van de subsidietafels is om partijen en voorzieningen in het voorliggend veld beter met elkaar te verbinden en te versterken, de vraag van de inwoners meer centraal te stellen en de verschillende soorten dienstverlening beter aan elkaar te verbinden. Daarnaast is de inzet op acceptatie en emancipatie van de LHBTQI+ doelgroep gecontinueerd, evenals de ondersteuning van diverse netwerken (o.a. mantelzorg, vrijwilligers, dementie). Ook de gebiedsregie in de kernen is gecontinueerd. Voor inwoners met ggz-problematiek is het mogelijk geworden om indicatievrij deel te nemen aan dagbestedingsactiviteiten.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Visie op burger- en overheidsparticipatie

De gemeentelijke visie burger- en overheidsparticipatie is geformuleerd, tegen de achtergrond van democratische ontwikkeling en bestuurlijke vernieuwing.

Laagdrempelige dagbesteding kwetsbare ouderen

Er kan worden voorzien in de toegenomen vraag naar laagdrempelige dagbesteding voor kwetsbare ouderen

Bewonersinitiatief in zorg voor de samenleving

Inwoners zijn gestimuleerd tot het nemen van initiatieven in zorg voor de samenleving

Inregelen inburgering statushouders

Het overnemen van de verantwoordelijkheid voor inburgering van statushouders is voorbereid

Gebiedsgerichte aanpak eenzaamheid

De gebiedsgerichte aanpak van eenzaamheid in Heuvel/Amstelwijk, Voorburg Midden, Bovenveen en Prinsenhof is geïntensiveerd

Toelichting per speerpunt

Visie op burger- en overheidsparticipatie

In 2019 heeft de burgemeester gesproken met actieve bewonersgroepen. Het project Burgerparticipatie is formeel gestart met twee brede bijeenkomsten om te komen tot de kaders voor de startnotitie burgerparticipatie “positiviteit van 2 kanten”. Op 10 december heeft de raad de startnotitie geamendeerd vastgesteld. In 2020 wordt uitvoering gegeven aan de startnotitie; door middel van dialoogtafels worden de spelregels/afspraken voor burgerparticipatie opgesteld en daarnaast zal er geëxperimenteerd worden met de in het amendement benoemde pilots.

Laagdrempelige dagbesteding kwetsbare ouderen

In reactie op de vraag naar dagbesteding voor kwetsbare ouderen met geheugenproblemen is gezamenlijk door WZH, Florence en Woej een plan van aanpak opgesteld. De uitvoering zal worden opgepakt. Medewerkers van de drie ontmoetingscentra dementie komen regelmatig bijeen en wisselen informatie uit om o.a. doorstroming van cliënten naar intensievere zorg te bespoedigen.

Bewonersinitiatief in zorg voor de samenleving

Een gebiedsgerichte aanpak is onder andere meegenomen in subsidietafel sociale cohesie. Dit betekent dat in het uitvoeringsplan van de betreffende subsidiepartners prioriteit gegeven is aan wijken die de meeste aandacht behoeven.  In de wijk Prinsenhof is een pilot Samen Beter gestart waar ingezet wordt op een sterk netwerk om hier samen met bewoners aan thema's die in de wijk leven (zorg, leefbaarheid) te werken. Via Vlietwensen is gemeentebreed ingezet op het ondersteunen, faciliteren en verbinden van bewonersinitiatieven.

Inregelen inburgering statushouders

De invoering van de wet is vertraagd. Met ingang van 1 juli 2021 treedt nu de nieuwe Wet inburgering in werking en krijgt de gemeente de regie over de inburgering van nieuwkomers (denk hierbij aan statushouders, nareizigers en gezinsmigranten). 2019 stond in het kader van het volgen van landelijke ontwikkelingen en de start van de lokale voorbereiding op het nieuwe inburgeringsstelsel. Deze voorbereiding wordt voortgezet in 2020. Ook wordt in 2020 het beleid lokaal verder uitgewerkt en worden alle noodzakelijke onderdelen van het nieuwe stelsel ingericht en geïmplementeerd. De gemeente is hierbij deels afhankelijk van tijdige informatievoorziening over nadere invulling van de wet en financiële kaders.

Gebiedsgerichte aanpak eenzaamheid

Het project ‘Oog voor elkaar’ heeft gedraaid.  Het gesprek met dit netwerk over wat we gaan doen, hoe en met welke focus (welk gebied) is aan  de subsidietafel Sociale cohesie gevoerd. In het uitvoeringsplan van de subsidietafel is ook de gebiedsgerichte aanpak op het gebied van eenzaamheid opgenomen. Subsidiepartners gaan hier in gezamenlijkheid uitvoering aan geven.

Wat heeft het gekost?

Samenkracht en burgerparticipatie

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

10.043

202

10.245

10.106

140

Baten

1.133

105

1.238

1.444

206

Saldo van lasten en baten

-8.910

-97

-9.007

-8.662

345

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name subsidies en bijdragen aan maatschappelijke organisaties die bovenstaande voorzieningen aanbieden. Daarnaast vallen ook de kosten voor beheer en exploitatie van wijk- en dienstencentra hieronder. De baten betreffen huurinkomsten van wijk- en dienstencentra en kinderopvanglocaties gevestigd in gemeentelijke panden. De baten bevatten ook de middelen voor bemoeizorg aan de OGGZ doelgroep die sinds 2018 via de centrumgemeente Den Haag aan Leidschendam-Voorburg worden uitgekeerd.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21