Jaarstukken 2019

6. Sociaal domein

6.2 Wijkteams

Tot dit taakveld behoren alle voorzieningen gericht op het identificeren van de mogelijkheden (eigen kracht) en hulpvraag van de inwoner en zijn/haar netwerk en het geleiden naar de juiste vorm van individuele ondersteuning(maatwerkvoorzieningen en - dienstverlening): informatievoorziening, voorlichting, advisering, vroegsignalering, cliëntondersteuning en toegang tot geïndiceerde zorg.
De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft ervoor gekozen om de taken in het toegangsproces grotendeels zelf uit te voeren (gespreksvoering, toewijzing, overdracht, zorgcoördinatie, nazorg). De toegang wordt verzorgd door multidisciplinaire teams (MDT’s). Hierin zijn alle expertises (Wmo, jeugd, werk, inkomen en leerplicht) vertegenwoordigd. De medewerkers in deze teams voeren de vraagverhelderingsgesprekken met inwoners en hun naaste(n). Het voeren van deze gesprekken en het stellen van de indicaties is gebonden aan wettelijke termijnen.
Daarnaast is een aantal taken uitbesteed aan derden (toeleiding van zorgmijders, onafhankelijke cliëntondersteuning). Ook werkt de gemeente voor een aantal taken nauw samen met kernpartners, verenigd in het Sociaal ServicePunt (informatievoorziening en advies). Ook huisartsen zijn een belangrijke partner in het toegangsproces.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

We hebben onze dienstverlening  aan inwoners die op zoek zijn naar informatie, advies of ondersteuning gecontinueerd, o.a. via de eigen toegang en het Sociaal Servicepunt. We onderzoeken de mogelijkheden en meerwaarde om over te gaan naar één verordening voor het Sociaal Domein, waar er nu afzonderlijke gemeentelijke regelgeving is voor jeugdhulp, Wmo en participatie. Via de subsidietafel Zelfredzame Inwoners is één plan gemaakt voor het Sociaal Servicepunt en cliëntondersteuning voor diverse doelgroepen. In 2020 wordt gestart met de uitvoering daarvan.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Dienstverlening MDT's en SSP

SSP en gemeente hebben gezamenlijk een heldere en eenduidige toegang voor het sociaal domein georganiseerd

Toelichting per speerpunt

Dienstverlening MDT's en SSP

In 2019 is geïnvesteerd in de zogenaamde ‘warme overdracht’ tussen SSP en MDT’s. Medewerkers van het SSP zijn aangesloten bij de casuïstiek overleggen van de MDT’s. Dit zorgt voor inzicht in elkaars werk; zowel de consulenten als de medewerkers van het SSP zijn beter op de hoogte wat er mogelijk is aan zorg en ondersteuning binnen de keten. Daarnaast werken consulenten van de gemeente periodiek op de locaties van het Sociaal Servicepunt waar casuïstiek besproken kan worden, vragen gesteld kunnen worden en waar consulenten van de gemeenten ook vragen vanuit het spreekuur van het SSP kunnen oppakken als het Jeugdhulp of Wmo betreft. In 2019 was er een Sociaal Netwerkpunt gevestigd in de Driesprong. Medewerkers van de gemeente, zorg- en welzijnsorganisaties en sociaal-maatschappelijke instellingen kunnen bij het Netwerkpunt terecht voor netwerken, flexwerken, vergaderen en voor afspraken met cliënten en samenwerkingspartners. Na afloop van de incidentele subsidie eind 2019 wilden partijen het SNP graag voortzetten, zijn zij voor 2020 op zoek naar een andere locatie en financiering. Tot die tijd is het SNP (tijdelijk) in de kantine van Forumsport gehuisvest.

Wat heeft het gekost?

Wijkteams

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

2.206

-507

1.699

1.790

-91

Baten

0

0

0

0

0

Saldo van lasten en baten

-2.206

507

-1.699

-1.790

-91

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name de Lokale Kamer, casemanagement (jeugd), jeugdbeschermingstafel, (subsidies m.b.t. de) het Sociaal Servicepunt en de sociale netwerkpunten en cliëntondersteuning bij de toegang tot geïndiceerde zorg.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21