Jaarstukken 2019

6. Sociaal domein

6.71 Maatwerk dienstverlening 18+

Tot dit taakveld behoort individuele ondersteuning aan inwoners die zelfstandig wonen en die daarvoor een toekenningsbeschikking (indicatie) hebben ontvangen van de gemeente: Wmo begeleiding (individueel en dagbesteding), huishoudelijke ondersteuning, respijtzorg ten behoeve van mantelzorgers, individueel vervoer en curatieve schuldhulpverlening. Het omvat zowel de voorzieningen in natura als de persoonsgebonden budgetten (PGB's).

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Met ingang van 2019 geldt landelijk een vast tarief voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen, in plaats van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Hiermee daalt de eigen bijdrage aanzienlijk en wordt de drempel om gebruik te maken van deze voorziening lager. In 2019 is deze maatregel geïmplementeerd en is tevens het aanzuigende effect gemonitord. De capaciteit om aan deze toenemende vraag om ondersteuning te voldoen is verhoogd zodat inwoners tijdig over de juiste ondersteuning kunnen beschikken.
Samen met welzijnspartijen is onderzocht op welke manier inwoners die via deze partijen begeleid worden naar Wmo voorzieningen, met zo min mogelijk lasten kunnen beschikken over de juiste zorg. Aanbevelingen uit dit onderzoek worden overgenomen.
Voor de verbetering van de leesbaarheid en communicatie richting inwoners, zijn alle Wmo brieven aan inwoners verbeterd op leesbaarheid.
De gemeente heeft samen met andere betrokken partijen uitvoering gegeven aan de ontwikkelde sluitende aanpak voor verwarde personen. We hebben samengewerkt met welzijn en wijkverpleging om inwoners te ondersteunen bij het zelfstandig wonen. We voerden het bestaande beleid Schuldhulpverlening uit en werkten regionaal samen op inkoop en contractmanagement van Wmo-begeleiding (H6) en Wmo toezicht (H10).

Speerpunt

Omschrijving

Status

Aansluiting jeugdhulp en Wmo

Jongeren met problemen die 18 jaar worden, krijgen nog steeds de ondersteuning die zij nodig hebben.

Passend aanbod respijtzorg

Er is een passend aanbod aan respijtzorg beschikbaar voor mantelzorgers

Toelichting per speerpunt

Aansluiting jeugdhulp en Wmo

Sinds 2017 werken we met multidisciplinaire teams, waarmee werk&inkomen, jeugd en zorgconsulenten samenwerken. De afgelopen jaren is er binnen de MDT’s extra aandacht geweest voor de doorgaande lijn van zorg van 18- naar 18+. Om deze ontwikkeling te versterken is een bijeenkomst georganiseerd waarin alle intern betrokkenen aanwezig waren. Hierin zijn werkafspraken gemaakt om de zorg continuïteit te waarborgen.
Daarnaast is er een start gemaakt met een analyse van de doelgroep en de problematiek die zij ervaren. Op basis hiervan is in 2019 gestart met het opstellen van een plan van aanpak.

Passend aanbod respijtzorg

Het netwerk mantelzorg heeft de uitvoeringsagenda opgesteld, die bestuurlijk is bekrachtigd middels het mantelzorgconvenant. Werkgroepen, met deelneming van alle netwerkpartners, zijn aan de slag met de actiepunten. Een digitale respijtwijzer is in de maak en de samenwerking met het respijthotel wordt gemonitord.

Wat heeft het gekost?

Maatwerk dienstverlening 18+

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

9.650

-283

9.368

9.980

-613

Baten

470

-101

369

475

106

Saldo van lasten en baten

-9.180

182

-8.998

-9.505

-507

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen met name kosten voor huishoudelijke ondersteuning, begeleiding (in groepsverband en individueel) en curatieve schuldhulpverlening.
De baten betreffen de inkomensafhankelijke eigen bijdragen die cliënten betalen bij het afnemen van Wmo diensten.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21