Jaarstukken 2019

6. Sociaal domein

6.72 Maatwerk dienstverlening 18-

Tot dit taakveld behoren vormen van jeugdhulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar die uitsluitend toegankelijk zijn met een toekenningsbeschikking (indicatie) van de gemeente of een verwijzing van een huisarts of specialist: ambulante begeleiding en dagbesteding, jeugd- en opvoedhulp, jeugd-GGZ, vervoer van en naar dagbesteding, persoonlijke verzorging en kortdurend verblijf. In sommige gevallen is sprake van verlengde jeugdhulp voor jongeren tot 23 jaar.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft zich ingespannen om te voorzien in een kwalitatief goed en effectief hulpaanbod zodat jeugdigen veilig en gezond op kunnen groeien en zich maximaal kunnen ontwikkelen. Dit jeugdhulpaanbod is regionaal ingekocht. In de regio werkt de gemeente Leidschendam-Voorburg samen met negen andere gemeenten.

Om inwoners beter inzicht te geven in wat zij mogen verwachten van de gemeente is een nieuwe verordening jeugdhulp opgesteld en vrijgegeven voor inspraak. In de nieuwe verordening is de actuele regelgeving verwerkt.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Actieplan Grip op jeugdhulp

Het actieplan Grip op jeugdhulp is uitgevoerd en de evaluatie is voorbereid

Resultaatgerichte jeugdhulp 2020-2024

De lokale uitvoering van de (toegang tot) jeugdhulp is resultaatgericht georganiseerd, conform regionale uitgangspunten

Toelichting per speerpunt

Actieplan Grip op jeugdhulp

Het actieplan ‘Grip op jeugd’ heeft tot doel om inzicht te krijgen in de oorzaken van de kostenstijging in de jeugdhulp, en grip te krijgen op de uitgaven met behoud van kwaliteit.
Dit plan is in 2019 uitgevoerd (en loopt nog door) o.a. door het inzetten van praktijkondersteuners  jeugd bij huisartsen, inzet op contractmanagement met instellingen met hoge kosten (m.n. Schakenbosch en Vliet en Burgh) en het verbeteren van administratieve processen. Door de inzet van praktijkondersteuners is lichte hulp dichtbij en laagdrempelig voor inwoners georganiseerd.

Door stelselmatig te monitoren is meer inzicht verkregen waar de kostenstijging in de jeugdhulp zich voordoet, en welke maatregelen effectief zijn om de kosten te beheersen met behoud van kwaliteit. Twee maal per jaar worden de maatregelen van het actieplan geëvalueerd en aan de raad gerapporteerd middels de jeugdhulpmonitor met toelichtende raadsbrief.  In mei en november 2019 heeft de raad deze monitor ontvangen. Door de extra inzet op contractmanagement en het administratieve proces is de toegekende compensatie voor zorguitgaven voogdij en 18+ aanzienlijk hoger uitgevallen dan voorgaande jaren. Vooralsnog lijken de ingezette maatregelen te leiden tot een stabilisatie van het aantal jeugdigen dat een beroep doet op de geïndiceerde jeugdhulp.

Resultaatgerichte jeugdhulp 2020-2024

Aanbieders hebben een kort geding aangespannen (en gewonnen) inzake verhoging van de tarieven. Hierdoor is de invoering van resultaatgerichte jeugdhulp met 1 jaar uitgesteld. Om de zorgcontinuïteit in 2020 te borgen is een overbruggingscontract opgesteld. Uitgangspunt van het overbruggingscontract 2020 is de lopende contractvoorwaarden met indexering van de tarieven.
Hierdoor zullen de uitgaven aan jeugdhulp stijgen, zelfs al blijft de zorgvraag gelijk.

Verbonden partijen

Inkoopbureau H-10

Doelstelling

Het Inkoopbureau behartigt de belangen van de gemeenten op het terrein van uitvoering van inkooptaken binnen het sociaal domein, zoals gezamenlijke inkoop en contractering van Jeugdzorg.

Ontwikkelingen

In 2019 is gewerkt aan een nieuwe governance. De afbakening van de taken en bevoegdheden van het H-10 Inkoopbureau en die van de regionale netwerksamenwerking zijn beter vastgelegd. De Gemeenschappelijke Regeling zal voor onbepaalde duur zijn, wel is opgenomen wat de financiële consequenties zijn voor gemeenten indien zij willen uittreden.

Wat heeft het gekost?

Maatwerk dienstverlening 18-

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

16.334

2.456

18.790

21.717

-2.927

Baten

0

0

0

0

0

Saldo van lasten en baten

-16.334

-2.456

-18.790

-21.717

-2.927

Bedragen x € 1.000

De lasten betreffen jeugdzorgkosten (in natura en PGB's). De jeugdhulp wordt grotendeels ingekocht door het regionaal inkoopbureau H10.

N.B. De extra middelen in verband met de compensatieregeling 18-/18+ zijn in dit overzicht niet zichtbaar omdat deze verantwoord worden in de algemene uitkering (Zie taakveld 0.7 Algemene uitkeringen). Daar is een voordeel te zien.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21