Jaarstukken 2019

8. Bouwen en wonen (VHROSV)

8.3 Wonen en bouwen

Tot dit taakveld horen gebieds- en locatieontwikkeling, woningbouw, woningverbetering en -renovatie, woonruimteverdeling en -vergunningen, de omgevingsvergunning (leges), bouwtoezicht en de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG). Bij ontwikkelingen in de leefomgeving moet de gemeente steeds afwegen hoe zij de beperkte ruimte wil laten benutten om een aantrekkelijke groene en duurzame woongemeente te kunnen blijven. In de Omgevingsvisie geeft de gemeente aan hoe zij de gewenste en benodigde functies op het gebied van wonen, werken en vrije tijd een plek wil geven. De uitdaging voor de gemeente, en de woningmarktregio, is te sturen op een woningvoorraad met toekomstwaarde, die aansluit op de woonbehoeftes van inwoners op de lange termijn. Ook de betaalbaarheid en stijgende woonlasten vragen aandacht van alle betrokken partijen.

Wat hebben wij daarvoor gedaan?

Op basis van de Omgevingsvisie gaat de gemeente meer sturen op een aantrekkelijke variatie woningen en woonmilieus. Daarnaast is langer zelfstandig wonen een ontwikkeling die vraagt om nieuwe oplossingen op het grensvlak van wonen en zorg. De ontwikkelingen op dit gebied hebben gevolgen voor onder andere de voorzieningen, woonruimteverdeling en woningaanpassingen.

De economische groei zet verder door wat onder andere resulteert in meer vergunningsaanvragen en derden initiatieven.

Speerpunt

Omschrijving

Status

Actualisering afspraken corporaties

Er zijn nieuwe prestatieafspraken met de woningcorporaties gemaakt over onder andere betaalbaar wonen en duurzame woningen

Ontwikkeling Vlietvoorde

Start aanleg hoofdstructuur en uitwerken plannen Vlietvoorde

Stimuleren sociale woningbouw

Bij nieuwe initiatieven tot woningbouw geldt een aandeel sociale huurwoningen van 30% per locatie als uitgangspunt.

Toelichting per speerpunt

Actualisering afspraken corporaties

De Woningwet vormt de wettelijke grondslag voor het afsluiten van een overeenkomst in de vorm van prestatieafspraken tussen gemeente, huurders en woningcorporaties. Artikel 44 van deze wet bepaalt onder meer dat de woningcorporaties jaarlijks hun beoogde bijdrage aan de gemeentelijke woonvisie – het zogenaamde bod – uitbrengen aan de gemeente. De biedingen van Staedion, Vidomes, WoonInvest voor 2020 vormen de basis voor de prestatieafspraken over de woonopgaven voor 2020 t/m 2023 op het gebied van het sociaal domein, betaalbaarheid, beschikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid.
Voor de periode 2020 t/m 2023 zijn nieuwe prestatieafspraken gemaakt met de huurdersorganisaties en woningcorporaties. Het gaat o.a. om onderzoek locatie woonzorgarrangement, doorstromingsbeleid, vroegsignalering, nieuwbouw, signalering, klimaatadaptatie en vergroening. Jaarlijks monitoren partijen de prestatieafspraken.

Ontwikkeling Vlietvoorde

In 2019 is de gemeente gestart met de eerste werkzaamheden aan de hoofdstructuur, door het ophogen en voorbelasten van het terrein, de aanleg van een nieuwe sloot en de inrichtring van het terrein rondom de Vlindertuin. In het definitief ontwerp van de hoofdstructuur is een aantal ontwerpslagen nodig geweest, om het ontwerp en de beschikbare budgetten beter in evenwicht te brengen. Het Definitief Ontwerp wordt in 2020 vastgesteld. De plannen voor de nieuwbouw van woningen zijn verder uitgewerkt in een bestemmingsplan, inclusief de bijhorende onderzoeken. Het concept bestemmingsplan gaat begin 2020 in vooroverleg en wordt nog in 2020 vastgesteld.

Stimuleren sociale woningbouw

De gemeente zet met de Beleidsregels woningbouw 2018 t/m 2021 in op 30% sociale huurwoningen per project bij nieuwe initiatieven tot woningbouw. De gemeente heeft met de lokale woningcorporaties Vidomes en WoonInvest een taskforce Sociale woningbouw ingesteld. Doel is een bijdrage te leveren aan een substantiële uitbreiding van het aantal sociale huurwoningen. De taskforce heeft geïnventariseerd welke locaties hiervoor beschikbaar zijn of kunnen komen. Op 3 maart 2020 heeft de raad € 225.000 beschikbaar gesteld voor de Businesscase sociale woningbouw 2020 om de haalbaarheid te onderzoeken van kansrijke locaties voor sociale woningbouw met waar mogelijk een gemengd woningbouwprogramma. Eind 2020 wordt de raad voorgesteld een aantal definitieve locaties aan te wijzen.

Verbonden partijen

Veiligheidsregio Haaglanden (VRH)

Doelstelling

De activiteiten van de VRH zijn gericht op het vergroten van de veiligheid van de bevolking en bezoekers van de regio Haaglanden. De VRH heeft tot taak de brandweerzorg en organisatie van rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio goed te organiseren. Dit gebeurt in opdracht van de aangesloten gemeenten.

Ontwikkelingen

In 2019 zijn vanuit VRH de laatste stappen gezet om de gemeenschappelijke meldkamer toekomstbestendig en gereed te maken voor de overdracht van het beheer per 1 januari 2020 aan Landelijke Meldkamer Samenwerking.
Vanuit brandweer Haaglanden is in 2019 het beleid ingezet om brandweerzorg aangesloten te houden op de maatschappelijke ontwikkelingen.
Daarmee is verder invulling gegeven aan het meerjarenbeleidsplan van de brandweer "Koersen op 2020".

Wat heeft het gekost?

Wonen en bouwen

Primitieve
begroting
2019

Begrotings-
wijzigingen
2019

Begroting
na wijziging
2019

Realisatie
2019

Verschil
2019

Lasten

3.200

964

4.164

3.291

874

Baten

1.770

-118

1.652

1.896

244

Saldo van lasten en baten

-1.430

-1.082

-2.513

-1.395

1.118

Bedragen x € 1.000

De baten betreffen legesopbrengsten (voor o.a. omgevingsvergunningen), verhaal kosten bestuursdwang en basisregistraties. De lasten hangen hiermee samen.

Deze pagina is gebouwd op 05/28/2020 16:26:42 met de export van 05/28/2020 16:25:21